بودن یا نبودن؟؟؟
شاید شما هم جزو کسانی باشید که نمیدانند فرزند خود را نصیحت کنند یا نه؟ از سویی سر زبان ها افتاده است که به خصوص نوجوان ها را نصیحت نکنید؛ ازسوی دیگر اینقدر در دین ما به نصیحت و موعظه توصیه شده است. وقتی کسی مرا نصیحت میکند، به این معنا نیست که نمیدانم، که تو باید به آنچه من میگویم عمل کنی و دیگرحق انتخـاب نـداری! نصیحت یعنی من خیر تو را می خواهم و در آنچه بدان رسیده‎ام، تو را شریک می‎کنم. در قرآن کریم خداوند بیش از ده بار از نصیحت‎های پدرانه یاد کرده است. چهار بار یا بَنـیّ(ای پسـرانم) و شـش بار یا بُّنـی (ای پسـرکم). بـا هـم مـروری کنیم بر نصیحت‎هایی کــه شاید جای آن در خانوادۀ ما خالی باشد.
چگونه نصیحت کنیم؟
۱ .دلیل نصیحت خود را توضیح دهید؛ این‏‎که چرا چنین توصیه‎ای دارید. توصیه‎های انبیا و اولیا، بایدها و نبایدهایی است
کــه همیشه مبتنی برهست‎ها و نیست‎ها است. واقعیت، ریشه هر نصیحت است. برای همین است که در اکثر آیاتی که نصیحتی در آن‎ها آمده است، به واقعیت و زیربنای آن توصیه هم اشاره شده است.
۲- ابتدای نصیحت خود را با کلمات محبت آمیز آغاز کنید. محبت مسیری به قلب فرزندتان باز می‎کند. شماتت و سرزنش این راه را مسدود می کند. در اکثر این آیات تعبیر محبت آمیز فرزندم یا فرزندانم آمده است.
۳-امور اعتقادی و باورها مقدم بر رفتارها هستند. تـا اندیشه فرد اصلاح نشود، انگیزهای برای اصلاح رفتار شکل نخواهدگرفت؛ مانند حضرت لقمان که ابتدا از توحید و معاد گفت و بعد از نماز و امر به معروف و نهی از منکر.
۴- همراه این‎که می‎گویید چه کارهایی نکن، بگویید چه کارهایی انجام بده. همراه انتقاد، پیشنهاد هم بدهید. همانطورکه جناب لقمان ابتدا گفت چه کارهایی انجام بده و بعد از نبایدها گفت.
۵-درست است که فرزندان شما اشتباه کرده‎اند، ولی یادتان نرود فرزند شما هستند و شما خیر آن‎ها را می‎خواهید. حضرت یعقوب با وجود ناراحتی از پسران، مراقب گزند چشـم زخم و ناامیدی به آنان است.
به چه نصیحت کنیم؟
۱- تلاش برای عاقبت به خیری: فرزندانم! حال که خداونـد دین را برای شما برگزیده است، جز بـه مسلمانی از دنیا نروید.( حضرت ابراهیم و حضرت یعقوب علیه السلام )
۲-مراقب چشم‎زخم مردم باشید: فرزندانم! از یک در وارد نشوید و از درهای مختلف وارد شوید. (حضرت یعقوب علیه السلام)
۳- جوینده یابنده است: فرزندانم! دنبال یوسف و برادرش بگردید و از رحمت خدا ناامید نشوید. (حضرت یعقوب علیه السلام)
۴- مراقب دوستانت باش: فرزندم! با من بیا و همراه کافران نباش! (حضرت نوح علیه السلام)
۵- مراقب مکر حسودان باش: فرزندم! رؤیایت را برای برادرانت نگو که برایت نقشه نکشند. (حضرت یعقوب علیه السلام)
۶-خدا شریک نمی خواهد: فرزندم! برای خدا شریک قرار نده. (جناب لقمان)
۷- خدا به همه چیز آگاه است؛ مراقب کارهایت باش: فرزندم! اگر بــه اندازه سنگینى دانه خردل باشد و در دل سنگى یا در گوش‎هاى از آسمان‎ها و زمین قرار گیرد، خداوند آن را [در قیامت براى حساب] مى‏آورد. (جناب لقمان)
۸-رابطه‎ات را بـا خدا، خلق، خود و خلقت تنظیم کن: فرزندم! نماز را برپا دار و امر به معروف و نهى‌ از منکرکن و در برابر سختی‎هایی که به تو می‎رسد، با استقامت و شکیبا باش. (جناب لقمان)
۹-مغرور مباش: فرزندم! بـا بی‎اعتنایی از مردم روی مگردان و مغرورانه بـر زمین راه مرو. (جناب لقمان)
۱۰-در رفتار و گفتار میانه روباش: فرزندم! در راه رفتن، اعتدال را رعایت کن؛ از صدای خود بکاه (و هرگز فریاد مزن). (جناب لقمان)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...